dijous, 21 de març del 2013

Propostes pel partit



La ciutadania està consolidant un sentiment de desconfiança i per tant de distanciament cap a la mal anomenada classe política. Es una constatació del que pasa al carrer i del que malauradament reflecteixen les enquestes.
Tothom està fent reflexions de com reorientar la democràcia per que sigui valorada i creguda pels ciutadans. Es veuen  moviments reformistes de dalt a baix: reformes de lleis electorals, de institucions, de transparència, etc. Totes son vàlides i, unes no exclouen les atres, sinó quantes mes propostes i solucions millor.
La reflexió d'aquest escrit parteix de la idea de que els primers que han de guanyar credibilitat son els propis partits polítics per que son la pedra bàsica d'articulacio de la democràcia representativa. Son l'agrupacio dels ciutadans per trobar els millors, inter nos, per guiar-nos en la convivència ciutadana, la qualitat de vida, la justicia social, la seguretat, etc.
Actualment, dona la sensació, que els partits polítics estan mes preocupats per l'estrategia del dia a dia que per la ideologia de fons.  La ideologia es el pensament, sense pressions, raonat i discutit de les metes on vols arribar. Son les metes que vols aconseguir en política per afavorir la vida de tots nosaltres amb els paràmetres mes afavoridors possibles. Cada partit te els seus propis camins i tots amb la mateixa finalitat. La ideologia, es la que s'usa, incorporant-t'hi actuacions, per convèncer els ciutadans a les campanyes electorals. Puc concloure que l'estrategia política es pot ajustar a la ideologia pero és traïdoria ajustar la ideologia a l'estrategia, o actuar-hi en contra o obviar-la. 
Cal obrir el debat per fer mes demòcrates els partits polítics i, com cal aportar idees per poder-les discutir i consensuar, proposo.
  • Signatura, per part dels militants, de un compromís mínim ideològic, ètic i de compromís en respecte al partit en el que volen militar. Mínims ideològics de base.
  • Períodes màxims de pertenencia en un càrrec de partit. Per exemple vuit anys. Permet la renovació, l'impuls i la reflexió.
  • Tot militant ha de ser electe i elector per i de qualsevol càrrec. Això que es una obvietat, s'ha de millorar cercant formules, incitant a la presentació de candidats i usant el màxim possible, les llistes obertes. 
  • Tornar a estudiar si es possible als òrgans de govern la presencia garantida de les minories, amb la seva proporció. Es pot exempcionar el mes executiu per la celeritat de les decisions del dia a dia.
  • Limitació dels càrrecs públics, electes o nomenats, que ocupen llocs de direcció del partit. S'ha d'equilibrar, per exemple en un 50%, la presencia de dues formes de interpretar la ideologia: la del militant mes oberta i la del polític professional, mes tàctica. Aquest sistema podria equilibrar mes l'ajust de la tàctica al servei de les idees. Mirar a mes llarg termini. 
  • L'organisme màxim de representació del partit, entre congressos, ha de permetra una gran amplitud de representació de persones que aportin un ampli ventall d'opinions i propostes sectorials, territorials, etc. Per això i per les funcions de seguiment i control de l'executiu les persones de la mesa tampoc haurien de ser càrrecs públics.
  • Donada la situació actual caldriar crear un organisme, depenent del Consell nacional, que poder fer un seguiment de les tasques dels càrrecs públics. Tanmateix disposaria de les declaracions de bens dels mateixos i en faria el seguiment i control. Pensem que els primers perjudicats per la mala gestió, per imputacions, per accions que malmeten la reputació del partit, som els propis militants. Hem de cercar un sistema de proteccio de la honorabilitat del partit i dels militants. 
  • Fer ràpida i efectiva la suspensió provisional de la militància als efectes dels càrrecs interns de partit, en els casos flagrants estudiats en l'apartat anterior. També s'ha de garantir la defensa per part del partit dels nostres militants. 
  • Estudiar si els caps de llista han de ser escollits amb unes primàries obertes a la societat propera a la ideologia del partit.
Aquestes propostes inicials s'han s'ampliaran, modificar i concretar amb les vostres idees. Us agrairia col.laboracions, gràcies. 

1 comentari:

J.Miquel G. ha dit...

Trobo bé signar un compromís ideològic per ser militant. Jo proposaria, a més, fer periòdicament seminaris i comferències per a què els militants, els nous principalment però els antics també, aprofondíssim en la ideologia del partit.

Em sembla bé el període màxim de pertinença a un càrrec. Jo proposaria que fós més llarg de vuit anys, per exemple dotze.

També em sembla bona idea limitar els percentatge de càrrecs públics en llocs directius del partit.

Igualment, estic a favor de la declaració i seguiment de béns dels càrrecs públics, així com de la suspensió provisional de la militància en els casos d'irregularitats greus i flagrants.