diumenge, 31 de març del 2013

Militant democratacristià



De la lectura de la conferència del senyor San Miguel Perez, titulada "la cultura social cristiana un estilo" n'he tret les següents asseveracions que considero de gran utilitat per a la militància social cristiana i per això les vull escriure.

Comença afirmant que un demòcrata-cristià és una persona cortès i afectuosa en el tracte, que vol i sap defensar les seves idees i propostes. Considera bàsic comprendre totes les dimensions de l'existència per comprendre les posicions d'altres persones. Els democratacristians defensem la llibertat, la creativitat i el dret a la pròpia identitat dels ciutadans i dels pobles.

Diu que, per definició, hauríem de demostrar estar molt lluny de la comoditat. No a la comoditat econòmica, social, política o intel•lectual. Valora la formació per afrontar desafiaments polítics i per a ser bons administradors en les pitjors crisis perquè l'humanisme porta incorporat el coneixement de la frugalitat, la humilitat i la senzillesa. Resumint l'autenticitat.

Aquesta autenticitat es manifesta en la franquesa de l'expressió, la transparència, la honradesa i la integritat en l'actuació dins d'una preocupació permanent i preferent per la gent, per les necessitats i aspiracions concretes i dinàmicament adaptables a cada situació i a les circumstàncies de cada persona concreta. I per ser congruents aquesta reflexió ha de partir d'una actitud sincera i congruent.

Amplia el concepte de benestar. Hem d'atendre el benestar polític, el benestar econòmic a més del benestar humà integral.

El treball del democratacristià ha de ser gratuït en el ser, en l'estar i sobretot en l'actuar. Remarca el diàleg com a expressió oberta de la pluralitat i sense el qual la democràcia no és possible.

Si hi ha reconeixement i atenció a les persones hi haurà, de per se, l'ideal de justícia, això és la distribució de la igualtat en l'aplicació de la funció política, com a servidor públic.

Incorpora emocions com l'alegria i la il•lusió en l'activitat política d'un democratacristià.

La persona entregada a la política amb els nostres ideals ha de ser exigent amb el seu comportament i tenir una humana i legitima ambició posada al servei de la dignitat humana.

Resumeix l'estil o forma de ser ideal d'un socialcristià amb la idea d'amistat exigent. Una amistat basada en la feina, en el projecte exigent, esforçada, laboriosa, amb compromís i responsabilitat. La política per nosaltres, més que per ningú, ha de ser ètica i l'acció política un exercici de responsabilitat.

L'autor completa les reflexions exposades amb molts arguments morals i religiosos que he deixat de banda amb la idea de separar criteris i motivacions. De totes maneres és un ideal complert incorporar, per els qui hi creguin, valors morals cristians que reforcen, en molt, els arguments tractats.