dimarts, 19 de març del 2013

Garantia d'estat


He comentat, varias vegades, que el control financer que li hem donat a la Banca Espanyola partia de l'epoca de Zapatero, que va permetre l'ampliacio de garanties als comptes i diposits de 20.000€ a fins a 100.000€ per titular.
En teoria, el Fons de Garantia de Dipòsits (estat), ens garanteix 100.000 per titular de compte. Un càlcul aproximat dona que aquest aval garanteix un total de 800.000 milions d'euros. El F.G.D. no te reserves ni per cobrir el 10% d'aquest multimillonari import. Sense tenir en compte les despeses, aquest fons, ingressa uns 900 milions anuals. Quina garantia es aquesta??? El fons trigaria 888 anys per tornar els diners als contribuents.
Ara em pot entendre molta gent quan explicava que aquesta garantia donava la paella pel mànec a la banca espanyola. I s'ha demostrat que es mes "barat"  rescatar que pagar el que s'ha garantit. Quan ens hagués costat aquesta garantia de dipòsits en els casos de Caixa de Catalunya, caixa de Madrid, del Mediterraneo, Laietana, etc. etc.?
No se si un altre decisió hagués estat mes correcte, menys dolorosa i mes barata. Varem prendre aquesta i paguem gust i ganes del seu cost. Quan les entitats financeres tenien beneficis no hi erem, quan tenen pèrdues les socialitzem. Ho trobo injust !.