divendres, 6 de desembre del 2013

Hem de votar

Hem de votar: una proposta per la dignitat nacional

Unió Democràtica de Catalunya ens hem d’implicar activament en la cerca del consens entre les forces polítiques que estan a favor del dret a decidir (i tant de bo també del PSC) per concretat una pregunta i una data per la consulta que es convocarà el proper any.

Unió Democràtica de Catalunya ha treballat i treballa fins al darrer moment pel manteniment del diàleg i confiant que el govern de l’Estat entendria, almenys parcialment, la nostra posició sociopolítica i miraria de corregir la situació injusta i deficitària que patim com a societat en aspectes com la política social, la cultura, el finançament o les infraestructures. En definitiva, Unió vol que se’ns restitueixi, per exemple, una part de la dignitat nacional que fets com ara la sentència del tribunal constitucional humiliant ens han arrabassar.

De moment però les coses no van per aquest camí, ens trobem, contra la nostra esperança, amb un Estatut vigent diferent del que vam votar i amb noves actuacions de l’Estat controlat pel Partit Popular que atempten clarament contra la nostra autonomia política, com la Llei d'Ensenyament, les insuficients inversions fetes i proposades, la distribució de les retallades, i la continuïtat del dèficit fiscal.

Per tant, l’actuació de l’Estat fa que la pregunta de la consulta, sigui la que sigui, pugui resoldre sense dubtes si volem seguir així o volem canviar?

Seguir igual, ara per ara, és acceptar la nostra submissió i humiliació nacional (regional, en dirien ells) i, més encara, acceptar l’erosió incansable de la nostra cultura fins que esdevingui un innocu conjunt de peculiaritats folklòriques, sacrificant fins on calgui per aconseguir-ho el progrés i la justícia social dels ciutadans de Catalunya.

No ens hi podem resignar. Hem d'acceptar que la situació política i econòmica actual, és com és, i per tant hem de trobar alternatives.

Després de provar el diàleg, la tercera via i la voluntat de pacte amb el govern de l’Estat, no hi ha dubte que des d’Unió s'han intentat totes les solucions intermèdies i que de moment no ens n’hem sortit. Acceptem-m’ho doncs: per aquest camí no anem enlloc, estem atrapats. No cal que gastem mes energia en voler canviar el que no podem canviar.

La realitat és com és i nosaltres a Unió Democràtica de Catalunya hem de tenir-hi respostes. Hem de facilitar el consens per a configuració de la pregunta i per l’establiment de la data i les vies per poder-la celebrar: hem de votar, això també ho hem dit sempre.

Correspon al comitè de govern l'estratègia, l’autodeterminació de Catalunya és un objectiu que sempre hem defensat. Això sí, defensarem com sempre que la llibertat del nostre país estigui necessàriament acompanyada de la justícia social, l'economia social de mercat, i el benestar social.