dijous, 12 de desembre del 2013

Urgències socials

En un moment com l'actual, de gran mancança de recursos públics, és bo constatar la col·laboració, en perfecta harmonia, entre dues institucions catalanes: la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
 
La Diputació de Barcelona ha aconseguit reduir les seves despeses ordinàries per poder disposar de més recursos per transferir als ajuntaments. Si abans destinava el 50% del seu pressupost a les corporacions locals ara hi destina, aproximadament, el 70%.
 
Aquest augment de recursos que la Diputació ha destinat als ajuntaments ( sovint menystinguts i amagats pel Govern del BO EUiA) s’adrecen fonamentalment a l’atenció de les necessitats dels ciutadans.
 
D’aquesta manera es complementa i s’ajuda també a la manca de recursos que actualment té la Generalitat i que està motivada fonamentalment per tres motius: la crisi econòmica, un sistema de finançament del tot insuficient i la ruïnosa gestió del tripartit. ,
 
El programa complementari d’urgència social es destina als Ajuntaments per que aquest puguin augmentar els seus recursos adreçats a les persones més necessitades, al reforç dels equips de professionals dels serveis socials, a l’atenció domiciliària i per al transport adaptat. Hi ha, també, una  línia per donar suport a l’escolarització de nens de zero a tres anys.
 
En el cas d'Olesa de Montserrat la Diputació ha aportat per aquests serveis a les persones més necessitades la quantitat de quasi 160.000 de forma excepcional i urgent, Tot i que cal tenir present que són molts més els recursos que han arribat a Olesa des de la Diputació de Barcelona.
 
És de justícia remarcar la col·laboració i la sensibilitat de les institucions vers a les persones que ho estan passant pitjor. També ho seria que el BO-EUiA  no és quedes, com fa sempre,  en la critica constant a la Generalitat per la davallada de recursos i constates també aquest augment per par de la Diputació. Clar que això els podria deixar en evidencia atès que quan parlen de Generalitat ho barregen amb CiU i parlen de motius ideològics. Si les retallades fossin per motius ideològics, la Diputació de Barcelona, on també governa CiU  no compensaria, com fa, el recursos dels ajuntaments amb majors aportacions.