divendres, 10 d’agost del 2012

Mi querido Nilo

No puc mes que donar les gràcies a Jordi Clos per el seu llibre. 
En primer lloc perquè es amè, interessant i formatiu. 
En segon lloc  perquè sap fer una ruta per Egipte que m'ha recordat la meva de fa ara, vint-i-cinc anys. Si algú a d'anar a Egipte li recomano seguir la ruta indicada al llibre. 
En tercer lloc per l'interes de les històries que intercala, la de cleopatra, la de la pèrdua pel desert, la de les subhastes, els descobriments, etc.
La quarta per l'esforç propi i la voluntat de fer arribar les bones experiències personals al conjunt de la societat. 
La cinquena per fer-me descobrir  la força i potencia que pot tenir una fundacio privada, sense ànim de lucre, sense subvencions publiques, amb amplis espectres sobre un mateix tema. Museu, formació, ensenyament a infants, excavacions arqueològiques, investigació, restauració, biblioteca....  
La sisena: l'ètica. M'ha  sorprès positivament, que tot i l'adrelalina, la il.lusio, els diners invertits, les persones involucrades, la importància del descobriment, es sigui capaç de paralitzar-ho tot perque moralment no es acceptable. De les excavacions al Sudan acaba dient: " creo que nuestra ética no nos permitía hacernos cómplices de una situación que afectaba de ese modo a los derechos humanos que tanto respetamos".
La setena el futur. El llibre ja imagina noves històries. La imaginació, la voluntat, la força no ha parat i no para. I, sempre, amb amics, companys i col.laboradors; amb un bon equip.
La vuitena i ultima: em queda la sensació que es un gran empresari i una fantàstica persona.
Recomano al llibre als que estimen, interessi o vulguin íniciar-se amb l'egiptologia, i també a tots aquells que busquin un llibre distès amb aprenentatges culturals, històrics, morals i exemplificants.