dimarts, 25 de juny del 2013

El baix llobregat nord


El Montserratí (comarca de Montserrat, Pla de Montserrat o Baix Llobregat Nord), és el territori situat a la falda sud-est de la muntanya de Montserrat. Es proposà per primera vegada en el Pla d’organització Agrària de la Mancomunitat el 1924. Aquest àmbit també fou respectat pel geògraf Pau Vilà en l’organització de comarques de la república.

És un sentiment identitari estès majoritàriament entre el jovent de la subcomarca del Baix Llobregat Nord, consolidant-se amb l’aparició de l'informe Roca sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya (any 2000) i reformant-se amb la proposta del 2005 de l'exconseller Carretero.

També sabem que el Consell Comarcal del Baix Llobregat, en les dècades que porta exercitant llurs competències, no ha fixat mai els ulls en el Baix Llobregat Nord. Sempre ens ha mirat i tractat de reüll. Ja, ens els seus inicis, vàrem demanar la creació d'una subcomarca amb els alcaldes del Baix Llobregat Nord, amb un pressupost, i amb possibilitats de resoldre les nostres problemàtiques concretes. Mai se'ns ha escoltat.

Ara hi ha una oportunitat, anomenem-la Baix Llobregat Nord, Montserratí o pla de Montserrat, per desenvolupar-nos, degut a la proposta de modificació de les comarques, feta des del Govern de la Generalitat amb voluntat de ser pactada d’una manera àmplia.

Tothom sap que les nostres problemàtiques no tenen res a veure amb les de Gavà, Viladecans, Castelldefels, Cornellà o Sant Boi, per posar uns exemples. Nosaltres disposem de poblacions mitjanes, amb serveis molt per sota dels del Baix Llobregat Sud. Amb la nova proposta podrem coordinar-nos per millorar els serveis, sobretot els socials, per a les compres municipals, per a les inversions al territori, per als mitjans de comunicació i per a moltes altres coses més.

No entenc, per tot això i més coses, la reivindicació de la unitat territorial de la comarca signada, fa uns dies, pels alcaldes i alcaldesses del Montserratí. Dona la sensació que els signants han pensat més ens els seus interessos i en els de la burocràcia que tenen creada, que en els avantatges que tindria per la població, sobretot per als que residim a la nova comarca del Montserratí.