divendres, 5 d’agost del 2011

El meu diputat

En Germà  Capdevila (gcapdevila@cataloniatoday.cat) exposa en el seu article de dijous que el sistema de disciplina de vot repugna el sistema democràtic i es un insult als electors i remarca que vol votar un diputat que respongui als seus interesos.
No seré pas jo qui li porti la contrària però si que vull afegir-li dues reflexions. Primera: escollir diputat per diputat facilita l'egoisme insolidari, defensa el que m'interesa i els demés que es fotin. Es el que a usa en diuen lobbys.
El sistema de partits facilita el que podríem anomenar consens. En èpoques com la actual absolutament necessari per arribar a acords globals que afavoreixin. Els grups parlamentaris, i els partits, el que fan es conseuar abans entre els diputats, raonen, exposen, inciten noves propostes, convencen i voten.
Cap sistema es perfecte, però si que crec que el mixte pot ser el mes útil. De la mateixa manera que crec que el territori s'hauria de tenir en consideració per no caure en les dictadures de les metròpolis.