Monarquia democràtica
Sóc d'aquells que creu molt en la democràcia. Sóc molt conscient que votant ens podem equivocar, pero també sé que dels error se n'apren i que la democràcia permet rectificar.
Sóc, per raonament, republicà; simplement perquè la República permet exercir la democràcia també per escollir el cap de l'Estat. Permet que nosaltres, els ciutadans, exposem en tot moment la nostra opinió i que aquesta opinió sigui executiva i atorgui i tregui poder.
A Espanya tenim una situació especial perquè tenim com a cap d'Estat un rei "escollit" per dret hereditari. Ja sé que té unes funcions molt limitades constitucionalment; però la principal de les quals és la representació de l'Estat, és a dir de tots nosaltres I això em em sembla prou important.
Una part de la població accepta la monarquia parlamentària i hi troba aspectes positius. Ho respecto.
Si, com he dit abans, la principal funció de la monarquia parlamentària és la representació, llavors el rei ha de tenir una conducta exemplar i una ètica fora de tot dubte. Però per poder mostrar que té suport popular, ens cal uns sistema seriós que mesuri aquest suport.
Per quadrar totes les variables exposades se m'ha acudit una "boutade": La monarquia parlamentària i democràtica. L'única diferencia amb l'actual monarquia parlamentària seria l'obligació de passar per les urnes cada cert període de temps, posem per exemple cada quinze anys. Un SI majoritari en aquest referèndum avalaria democràticament el comportament exemplar del rei en el servei a l'Estat. Un NO majoritari obligaria al rei a abdicar a petició de les Corts i a passar el títol al seu successor dinàstic.
I no cal que ens preocupen, sempre tindrem reines i reis; de successors dinàstics rieals no en falten mai. Quina il·lusió, un rei democràtic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada