dilluns, 13 de maig del 2013

ESM i control del mercat financer (1)



L'economia social de mercat i el control del mercat financer


1er. Antecedents febrer 2012

La Unió de Treballadors Demòcrata Cristians de Catalunya va aprovar, el febrer del 2009, un document molt bo, anomenat "compromesos amb un món canviant " on es fa un resum actualitzat dels punts més importants de l'economia social de mercat. Tracta dels factors que han propiciat la crisi, de la cohesió social com a integració de les persones amb més dificultats, de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, de la conciliació de la vida laboral i familiar, de la millora del teixit productiu, de la Formació Professional de qualitat i de la immigració en el món del treball.

El document ja reflecteix, en la seva introducció que hi ha situacions singularment greus que colpeixen el nostre país, i com a primera fa referencia a la crisi financera... S'exposa com a causes el fet de que mai, en la historia de la humanitat, havia sigut tan fàcil fer diners sense produir pràcticament bens, tan sols especulant i en molt poc temps. Assegura que estem en una etapa de la historia econòmica que es caracteritza per fer rics a molt pocs i, sobre tot, a costa de la gran majoria que pràcticament s'ha quedat a la intempèrie. La segona respon a l’actitud expectant de la majoria de governs que han permès i, estan permeten, que els mercats financers actuïn lliurement, pràcticament sense cap tipus de control. 

Aquesta introducció de la ponència avisa de que la sortida de la crisi ha de ser global, canviant les regles de joc i establint un nou sistema jurídic, garantint una fiscalitat equitativa en tot moviment de bens i capitals internacionals. 

La introducció finalitza dient que calen unes noves regles basades en sòlids principis ètics que donin seguretat i garanties en el moviment de capitals globals i en la seva repercussió en les persones. D’aquí parteix el perquè de la ponència.

La ponència del anterior congrés es va concentrar a estudiar i concretar respostes en base a les afectacions directes a la societat catalana. Ara plantejarem actuacions de control del mercat financer, des de la globalitat, per que és on juga el mercat financer, per mirar de sotmetre’l al control democràtic, que a la fi és la gran qüestió: està sotmès el mercat financer al control democràtic?.  Està el mercat financer sotmès a algun codi ètic de respecte a la persona i de reconeixement del be social?