INFORME BALANÇ ANUAL DELEGACIÓ DEL GOVERN A BARCELONA
Segons els índexs i els marcadors de visites territorials dutes a terme pel delegat del Govern a Barcelona, es poden comptabilitzar les diferents actuacions en les comarques de la demarcació territorial de Barcelona.
En el període del 21 de gener, data de pressa de possessió del càrrec fina la tancament de l’any a data 31 de desembre del 2011, el delegat ha fet un total de 162 visites al territori. La màxima incidència, també pel volum i concentració d’activitat, ha estat al Barcelonès amb un total de 40 actes. El segueix en nombre de volum de visites Vallès Occidental (38), Vallès Oriental (27), Baix Llobregat (25), Maresme (20), Alt Penedès (7) i Garraf (5).
D’aquestes visites territorials, es desglossarien aquelles en les que el delegat ha assistit en acompanyament d’altres alts càrrecs del Govern de la Generalitat, complint amb una de les seves funcions pròpies com a delegat territorial. En total s’han dut a terme un total de 88 visites en acompanyament.
El màxim recompte de visites en acompanyament al territori, ha estat amb el President de la Generalitat, amb un total de 27, inclouen inauguracions i actes diversos de la nostra demarcació territorial.
El segueixen en aquest ordre d’acompanyament les visites realitzades amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat (11), la Vicepresidenta (8) i el Conseller de Benestar Social i Família (9) i el Conseller d’Interior (6). Considerant les bases competencials del delegat del Govern a Barcelona, són comprensibles les dades de més repercussió en àmbits propis.
Les conselleries que menys han estat objecte d’acompanyament són Cultura, Ensenyament i Justícia.
Motiu d’aquest resultats obtinguts podem ser conseqüència de dos factors diferenciats; un per manca de relació competencial en les matèries pròpies de la delegació o dos per manca de coordinació interdepartamental en el flux d’informació.
Dins del total de les 162 visites al territori, l’apartat que contempla les visites institucionals directes del delegat al territori, considerades com aquelles reunions de feina amb els alcaldes de les diferents comarques, comptabilitzem un total de 41 visites. Les tres comarques que han generat un màxim volum de visites i actuacions han estat el Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès Oriental. Les menys visitades, a nivell de municipi, el Garraf i l’Alt Penedès.
Referent a les Juntes Locals de Seguretat, competència del delegat del Govern a Barcelona, com a representant dins dels cossos de seguretat municipals i de Catalunya.
El delegat ha tingut una assistència a 74 convocatòries.
Les comarques que més celebracions de Juntes Locals de Seguretat han realitzat, són el Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès Occidental.
Destacar que comarques com l’Alt Penedès (1) o el Garraf (0), encara no han realitzat Juntes Locals de Seguretat o molts dels seus municipis no ho contemplen.
Des de la Delegació del Govern de Barcelona, el delegat va adreçar una carta informativa a tots els alcaldes i alcaldesses del municipis que encara no tenien la Junta Local constituïda, aprofundint en els beneficis i millores que aporten les celebracions de les mateixes.
De les Juntes Locals de seguretat realitzades al Barcelonès, destacar l’assistència a les 5 convocatòries, que inclouen les celebrades al propi Ajuntament de Barcelona.
Aquest proper any 2012, cal potenciar més l’assistència en les Juntes Locals de Seguretat de la comarca del Baix Llobregat.
S’hauria de poder puntualitzar amb els Ajuntaments el poder rebre convocatòries amb antelació prèvia per tal de poder organitzar les agendes dels assistents, en concret del delegat.
Altres de les competències comptabilitzades en aquest informe per motius d’exigència al càrrec, són el Comitès d’Avaluació i Seguiment de Millora del Barris de la nostra demarcació territorial. Del total de les convocatòries rebudes, el delegat ha participat en 47 d’elles.
Destacar dins d’aquest àmbit que les comarques que més comitès han celebrat, tenint present que estan inclosos en el programa de Llei de Barris, són Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Com a objectiu de la delegació d’aquest any 2012, s’hauria de poder fer més seguiment en assistència a comarques com el Maresme, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Tenint en compte les possibles incidències del Departament de Territori i Sostenibilitat en aquests programes per aquest nou any, el delegat haurà de poder donar més suport assistencial i explicacions.
La delegació del Govern a Barcelona, considerada com a òrgan gestor representatiu del Govern de la Generalitat al territori, programa la reunió de coordinació de matèries setmanalment i d’aquí es fa anàlisi de les visites dutes a termes en el territori per part del delegat. En aquestes reunions es plantegen els temes i sol·licituds que els alcaldes, entitats, associacions, empreses i ciutadans plantegen al delegat per tal d’agilització de tràmits o de resolucions de consultes o gestions paralitzades.
Durant l’any 2011 a la Delegació del Govern a Barcelona hem obert i gestionat un total de 310 expedients de treball. 261 expedients han comportat diferents tipus de gestió: ja sigui de consulta o ja sigui una reclamació d’intervenció per part d’altres Departaments i/o unitats de la Generalitat, altres Administracions Públiques (Ministeris, Ajuntaments afectats, Diputació...) i fer-ne de punt de coordinació entre el territori i els Departaments responsables de les matèries que plantegen consulta. Alguns d’aquests expedients, concretament 49, els hem obert a nivell informatiu per tenir constància i facilitar la informació quan el delegat es desplaça pel territori.
D’aquests 261 expedients, a data 31 de desembre de 2011, la situació era la següent:
127 exp. arxivats: Això vol dir que havíem obtingut la resposta corresponent per part de l’organisme consultat i s’havia respost, quan així fos necessari, al demandant (habitualment l’alcalde/essa d’algun municipi de la demarcació de Barcelona). Els departaments als que més gestions hem plantejat i s’ha obtingut un alt nivell de resolució, són Governació i Relacions Institucionals, Ensenyament i territori i Sostenibilitat.
14 exp. en tràmit: En aquest cas es troben tots aquells expedients que tot i haver obtingut resposta per part de l’organisme consultat, aquesta no és definitiva perquè s’ha traslladat a alguna altra unitat o està pendent d’algun tràmit administratiu fins que ens donin la resposta definitiva. Els més destacats són el departament d’Empresa i Ocupació, Governació i Relacions Institucionals seguit de Territori i Sostenibilitat.
50 exp. amb actuació de la DTGB feta: Són tots aquells expedients que des de la Delegació Territorial hem consultat al òrgan competent i no hem obtingut resposta. Són expedients que he traslladat als Departaments responsables en la matèria, però no ens han facilitat la resposta concreta a la consulta. El motiu d’aquesta manca de solvatació del problema potser per excés de volum de feina de la unitat enviada, per solapament de competències entre diferents òrgans o bé per manca de resolució. En els controls trimestrals d’aquest tipus d’expedient, s’han tornat a reclamar les gestions, obtenint resposta i informant als consultors o bé mantenint actualment alguns expedients en curs.
Els departaments que es veuen afectats per aquests tipus de consulta i falta de resolució coincideixen Governació, Ensenyament i Territori i Sostenibilitat.
70 exp. pendents d’actuació: Són els expedients generats arran d’alguna visita del delegat i que des de la Delegació resten pendents de gestió a les unitats responsables.
En funció de la temàtica i del organisme competent, dels 310 expedients oberts el Departaments més consultats han estat Governació i Relacions Institucionals (61) i Territori i Sostenibilitat (60), seguits d’Ensenyament (35) i Empresa i Ocupació (24).
D’una banda, dels Departaments que s’ha obtingut més resposta i hem pogut tancar definitivament els expedients, a nivell percentual, han estat Benestar Social i Família (11 de 16) i Ensenyament (20 de 35).
Dos dels Departaments a tenir presents pel nombre de gestions que han acumulat en el decurs d’aquest 2011, han estat el de Salut, per les consultes generades pels tancaments i regularitzacions de serveis dels CAPs i el Departament d’Interior, per la competència que representa la figura del delegat en la matèria.
En dades comparatives amb les gestions realitzades pels càrrecs anteriors, podem aportar que el nombre de gestions realitzades i compatibilitzades es xifra en un total de 388 expedients al llarg de les dues legislatures de mandat.
En els períodes compresos entre el 2004 i el 2007,es van generar un volum de 274 expedients i del període del 2008 al 2011, un total de 114 expedients.Dades que corraboren que la incidència del Govern en el territori actualment és de major presència, gestió i possibilitat de resposta resolutiva.
Com a objectius per aquest 2012, més tractament directa amb Ajuntaments de petits municipis que no han estat visitat al llarg dels darrers anys, fent presència del Govern al territori i generant més seguiment de les consultes plantejades per ser resolutius. Coordinació amb els Departaments, seguiment dels expedients generats i informació de les línies i polítiques de millora del Govern al territori. Seguir essent granet de sorra dins la Generalitat i col.laborant en la segura remontada del nostre país i la nostra gent.
1 comentari:
Be Salva , sempre ets un bon pencaire un govern es efectiu estan amb els ciutadans .Segueix aquest cami SORT ,el teu amic Alonso
Publica un comentari a l'entrada